Музеи

КЪЩА МУЗЕЙ "ИВАН ВАЗОВ"


Родната къща на поета ни пренася в атмосферата от дома на Съба и Минчо Вазови. Дворът и стаите от къщата са възстановени по описание, което авторът прави в романа „Под игото“. 
В едно от помещенията са подредени паноптикум „Бръснарницата на Хаджи Ахил“ с фигури на Вазовите герои и дюкянът на Минчо Вазов

Уебсайт:  www.vazovmuseum.com
Фейсбукстраница: Vazovmuseum Sopot
Туитър: IvanVazovmuseum
Инстаграм: Vazovmuseum
Ютуб канал: Ivan Vazov House museum
Телефон: 0885345272

ЕТНОГРАФСКИ И ЗАНАЯТЧИЙСКИ ЦЕНТЪР "СОПОТСКИ ЕСНАФЪ" 


Разположен е в две възрожденски къщи в центъра на Сопот. Стопанисва се от къща  музей «Иван Вазов» и Сдружението на сопотските майстори и ценители на  художествените занаяти. Посетителите могат да разгледат четири тематични  етнографски сбирки, както и да наблюдават работата на местните занаятчии  - гравиране, инкрустиране, тъкачество и др. Особено оригинална е уредбата на гостна  стая – градски бит от края на XIX век. Обектът се намира на ул. « Йордан Войвода » No4 на 3 мин. от Девическото (Радино) училище.

Уебсайт:  www.ezc.esnafsopot.com
Фейсбукстраници:
 Complex.esnaff
 Ретро кафе "Сопот"
Телефон: 0878532082

ДЕВИЧЕСКО /РАДИНО/ УЧИЛИЩЕ 


Девическото (Радиното) училище е построено през 1851 година. То е едно от първите девически училища в България. Едно от помещенията пресъздава класна стая от времето на Възраждането. В друга стая е поместена постоянна изложба от графики на Бинка Вазова -племенница на народния поет, с изгледи от стария Сопот.

Фейсбукстраница: girlsschoolsopot  Телефон: 0878672458

ДЯДОВА СТОЯНОВА ВОДЕНИЦА 


Историческата воденица е известна от Вазовия роман „Под игото”. В момента е действаща и показва интериор от типичните воденици караджейки. Ще видите стаята на дядо Стоян със съхранения си интериор, както и работното помещение, свидетели на драматични събития.

 Фейсбукстраница: GrandpaStoyansWatermill  Телефон: 0878672458

още туристически обекти.... 

 

ДЕВИЧЕСКИ МЕТОХ

Девическият манастир "Въведение Богородично", основан през 1665 г. Известен в цяла България със запазената жилищна сграда с чардаците от XVIII век, с килията на Рада Госпожина, Девическото килийно училище (действало до 1850 г.), скривалището на Васил Левски, под килията на игуменката Христина.